Veel voorkomende voetproblemen
Droge Voeten
Veel mensen hebben last van droge voeten. Op hogere leeftijd heeft zelfs 60% last van droge voeten. Bij (extreem) droge voeten is de huid ruw, schilferig en gevoelig. De huid jeukt en voelt gespannen aan en is overgevoelig op plekjes waar snel vouwen en kloven komen.
Wat zijn de oorzaken van een droge voethuid?
Een droge huid kan worden veroorzaakt door aangeboren oorzaken zoals hormoonschommelingen, ziektes als psoriasis of diabetes. Er zijn ook veel externe invloeden op de vochthuishouding: hitte, kou, vocht, agressieve reinigingsmiddelen, chemotherapie of straling.
Vooral in de winter heeft de huid moeite met de relatief lage luchtvochtigheid in de atmosfeer, de droge centrale verwarming en de kou. Ook in de zomer kunnen klachten ontstaan, omdat zon en airconditioning een negatieve invloed hebben. Het kan ook zijn dat een droge huid veroorzaakt wordt door eczeem, dan kan is het het beste even naar de huisarts gaan.
Behandeling van de droge huid
De verzorging van een droge huid kost veel tijd en duurt soms levenslang. De huid moet iedere dag worden ingesmeerd met een crème. Het beste moment is voor het slapen gaan of direct na het douchen. Meestal zie je al na een paar dagen verbetering. De huid is minder schilferig, jeukt minder en is soepeler. Ook helpt regelmatig scrubben van de voeten tegen droogte, de dode huidcellen worden verwijderd en dit stimuleert nieuwe celaanmaak.
Eeltvorming
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een dergelijke beschermlaag bijvoorbeeld op de bal van de voet en onder de hiel.
Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg: kans op pijnlijke likdoorns. Meestal is dan de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eeltvorming aan de tenen te voorkomen.
Behandeling van eelt :
Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns. Dit eelt kan door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden verwijderd.
Heeft u last van overmatig eelt dan is het raadzaam een pedicure te bezoeken. Deze zorgt niet alleen voor het eenvoudig verwijderen van overtollig eelt, waardoor u weer op 'wolken' loopt, maar die kan ook de oorzaken daarvan bepalen en eventueel preventieve maatregelen adviseren.
Ingroeiende Nagels
Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingroeiende teennagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken.
De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:
- Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
- Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
- Afwijkende vorm van de nagel.
- Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet
Behandeling van ingroeiende nagels:
Een ingroeiende nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd. Dit kan middels verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld een nagelbeugeltje te plaatsen of de nagel drukvrij te leggen met copoline. Behandeling door de pedicure kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen.
Kloven
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid.
Droge Kloven
Waar komen droge kloven voor?
Een verminderde talgafscheiding, overmatige eeltvorming en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en hierdoor ontstaat scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening.
Het dragen van slippers met een harde zool die voortdurend tegen de hiel slaat, bevordert het ontstaan van kloven.
De behandeling van droge kloven:
Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk.
Vochtige Kloven
Waar komen vochtige kloven voor?
Vochtige kloven ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie.
De behandeling van vochtige kloven:
Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden.
De vochtige kloven moeten eerst worden behandeld met een schimmelwerende crème. Daarbij is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer afdoende en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.
Likdoorns
Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingsachtige toestand raken door de constante druk van de likdoorn. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide. Likdoorns komen voor onder de bal van de voet, op een hamerteen, of op de knok bij een hallux valgus, onder de nagel, tussen de tenen of in de nagelwal.
Behandeling van likdoorns:
De pedicure kan de likdoorn vakkundig en bijna altijd pijnloos verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven.